ΠΟΡΕΙΑ

οικοτροφείο πορεία

ΠΟΡΕΙΑ

Το Κέντρο Ημέρας «Πορεία» ιδρύθηκε το 2005 και βρίσκεται στο Τσαλί Γιαννιτσών του νομού Πέλλας.  Εντάσσεται στο Ε.Π. «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» Άξονας Προτεραιότητας  2 «Ψυχική Υγεία» Μέτρο 2.3 «Ενέργειες πρόληψης – ενίσχυσης της κοινωνικής και κοινωνικοοικονομικής (επαν)ένταξης. Το Κέντρο Ημέρας «Πορεία» είναι μια δομή εξειδικευμένης υποστήριξης για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Συγκεκριμένα, απευθύνεται σε ενήλικα άτομα που διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά στο Νομό Πέλλας και αντιμετωπίζουν ψυχιατρικές διαταραχές, ψυχολογικά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα άτομα να δέχονται ιατρική φροντίδα και η παραπομπή να γίνεται από υπηρεσία, φορέα ή ιατρό (στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα).

Τα μέλη παρακολουθούν το καθημερινό πρόγραμμα του Κέντρου το οποίο περιλαμβάνει: ομάδες, ατομική και οικογενειακή υποστήριξη, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στα μέλη παρέχεται δωρεάν μετακίνηση και δύο γεύματα (πρωινό και μεσημεριανό).

Εκτός από τα σταθερά μέλη που συμμετέχουν στο καθημερινό ομαδικό πρόγραμμα, το Κέντρο Ημέρας «Πορεία» παρέχει υπηρεσίες ατομικής ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα που ζουν στην κοινότητα και αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα όπως άγχος ή κατάθλιψη.

Διεύθυνση: Βάρναλη 1, Γιαννιτσά, 58100 
Τηλ: 23820-26860
Fax: Ε-mail: dporeia@otenet.gr


ΠΟΡΕΙΑ – ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Ένας από τους ρόλους του Κέντρου Ημέρας «Πορεία» είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας σχετικά με το έργο του Κέντρου και την ψυχική υγεία γενικότερα. Όσο πιο καλά ενημερωμένος είναι ο ευρύτερος πληθυσμός, τόσο λιγότερη παραπληροφόρηση και προκατάληψη θα υπάρχει σχετικά με τους ψυχικά πάσχοντες. Η συμπαράσταση και η αποδοχή από το κοινωνικό σύνολο είναι πολύ σημαντική για την σωστή κοινωνική επανένταξη των μελών. Έτσι, το Κέντρο Ημέρας συχνά πραγματοποιεί δράσεις αγωγής κοινότητας, με κύριους στόχους την ενημέρωση πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας, όπως:

  • Ενημερωτικές ομιλίες σε διάφορους φορείς (σχολεία, συλλόγους, ΚΑΠΗ κ.α.)
  • Ομιλίες ή σεμινάρια πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας, που ενδιαφέρουν τον ευρύτερο πληθυσμό
  • Ενημερωτικές συναντήσεις που απευθύνονται σε τοπικούς φορείς που ασχολούνται με την ψυχική υγεία και την κοινωνική πολιτική
  • Συμμετοχή στις εκδηλώσεις της πόλης της Γιαννιτσών, κατά τις οποίες προσωπικό και μέλη ενημερώνουν τον κόσμο για το ρόλο και το έργο του Κέντρου Ημέρας
  • Οργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων (π.χ. Χριστουγεννιάτικη γιορτή) ανοιχτές και στο ευρύ κοινό


ΠΟΡΕΙΑ – ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Η πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα αποτελείται από Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό, Νοσηλεύτρια, Φροντίστρια και Οδηγό. Όλα τα μέλη της ομάδας συνεχίζουν να εκπαιδεύονται με παρακολούθηση εκπαιδευτικών- επιμορφωτικών προγραμμάτων. Για τη σωστή λειτουργία και την καλύτερη αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής ομάδας πραγματοποιούνται τακτικά συναντήσεις προσωπικού και ομαδικές εποπτείες.

Η πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα αποτελείται από Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό, Νοσηλεύτρια, Φροντίστρια και Οδηγό. Όλα τα μέλη της ομάδας συνεχίζουν να εκπαιδεύονται με παρακολούθηση εκπαιδευτικών- επιμορφωτικών προγραμμάτων. Για τη σωστή λειτουργία και την καλύτερη αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής ομάδας πραγματοποιούνται τακτικά συναντήσεις προσωπικού και ομαδικές εποπτείες.

Το προσωπικό είναι στη διάθεση του κοινού για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το Κέντρο Ημέρας και τις υπηρεσίες του ή σχετικά με την ψυχική υγεία γενικότερα.


ΠΟΡΕΙΑ – ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Εθελοντισμός στο Κέντρο Ημέρας «Πορεία»

Πού;Στα Γιαννιτσά Ν.Πέλλας
Πότε;Καθορίζεται βάσει του διαθέσιμου χρόνου κάθε εθελοντή.
Τι προσόντα πρέπει να διαθέτω;Υπευθυνότητα- συνέπεια. 
Διάθεση για δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης.
Γιατί σε χρειαζόμαστε;Για δημιουργική απασχόληση των μελών του Κέντρου Ημέρας, π.χ. καλλιτεχνικές ομάδες, επιτραπέζια παιχνίδια, συνοδεία σε περιπάτους- εκδρομές κ.α
Τι κερδίζω;Α) Αποκτάς εμπειρία στην εργασία με άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. 
Β) Εκπαιδεύεσαι από επαγγελματίες πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας. 
Γ) Αισθάνεσαι τη χαρά του να προσφέρεις χρόνο σε άτομα που το χρειάζονται. 
Δ) Συμμετέχεις στις δραστηριότητες και στις εκδηλώσεις του Κέντρου, μέσα σε ένα ζεστό και συνεργατικό κλίμα.
Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω;Α) Παρέχεται εκπαίδευση και επίβλεψη καθώς και βοήθεια σε μόνιμη βάση από το προσωπικό. 
Β) Δίνεται βεβαίωση.
Που να απευθυνθώ;Καλείς το 23820 26860 και ζητάς την κοινωνική λειτουργό ή την ψυχολόγο του Κέντρου

ΠΟΡΕΙΑ – ΝΕΑ

Πασχαλινή συνάντηση των δομών της ΔΕΥΨΥ «Εποχή»,«Πορεία» και «Ειρμός»

Στο Οικοτροφείο «Εποχή» ολοκληρώθηκαν οι πασχαλινές εκδηλώσεις των δομών: Οικοτροφείο «Εποχή», Κέντρο Ημέρας «Πορεία» και Οικοτροφείο «Ειρμός». Βάλαμε τις τελευταίες πινελιές στις κατασκευές μας, ψήσαμε τα κεράσματά μας, εξοπλιστήκαμε με την καλύτερή μας διάθεση και υποδεχτήκαμε τις φετινές γιορτές με χορό, παιχνίδι, και αγαπημένους φίλους! Καλή Ανάσταση!