ΕΠΟΧH

οικοτροφείο εποχή

ΕΠΟΧH

Το Ψυχογηριατρικό Οικοτροφείο «ΕΠΟΧΗ» ιδρύθηκε το 2003 και βρίσκεται στην περιοχή Πενταπλατάνου του Δήμου Γιαννιτσών. Σε αυτό διαμένουν 15 ηλικιωμένα άτομα, με προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι ένοικοι μεταφέρθηκαν από Τμήματα Μακράς Νοσηλείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στα οποία έζησαν για πολλά χρόνια. Πρόκειται για άτομα άνω των 55 ετών, που αντιμετωπίζουν κυρίως ψυχιατρικά προβλήματα, αλλά λόγω της ηλικίας τους, μπορεί να συνυπάρχουν παθολογικά ή κινητικά προβλήματα. Οι ένοικοι κατάγονται κυρίως από τα Γιαννιτσά ή από κοντινές περιοχές.

Το Οικοτροφείο αποτελεί έναν χώρο μόνιμης διαβίωσης, που εξασφαλίζει σε 24ωρη βάση την απαραίτητη φροντίδα και μέριμνα για τους ενοίκους.

Διεύθυνση: 1ο χλμ Γιαννιτσών – Εδέσσης, 58100
Τηλ: 23820 81515
Fax: 23820 81518
Ε-mail: depoxi@otenet.gr


ΕΠΟΧΗ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ζωγραφική: Στις ομάδες ζωγραφικής οι ένοικοι έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες, να απασχοληθούν δημιουργικά και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. 

Μαγειρική: Μια φορά την εβδομάδα οι ένοικοι δοκιμάζουν το ταλέντο τους στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική και παράλληλα απολαμβάνουν τους καρπούς των προσπαθειών τους. 

Βόλτες: Οι έξοδοι για καφέ και περίπατο βοηθούν τόσο στην κοινωνικοποίηση όσο και στην ψυχαγωγία των ενοίκων. 

Εξάσκηση στην αυτονομία: Οι ένοικοι βοηθιούνται να πιστέψουν στις δυνατότητές τους και να αρχίσουν σταδιακά να προσέχουν τον εαυτό τους. Η εξάσκηση στην αυτονομία είναι εξειδικευμένη ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ένοικου. Μπορεί να αφορά απλά πράγματα όπως το να μαθαίνει κάποιος να τρώει μόνος ή να περπατά χωρίς υποστήριξη, έως και πιο σύνθετα όπως το να μπορεί κάποιος να μετακινείται με λεωφορείο ή να ψωνίζει από καταστήματα. 

Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων
Οι ένοικοι προσκαλούνται σε έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας από αυτόν που πιθανόν γνώριζαν ζώντας μέσα στα ιδρυματικά πλαίσια. 

Χορός: Οι ένοικοι επιλέγουν συνήθως παραδοσιακή μουσική. Ο χορός βοηθά την κινητικότητά τους και ταυτόχρονα δείχνουν να το διασκεδάζουν. 

Βοηθητικές εργασίες: Για να μπορούν οι ένοικοι να νιώθουν άνετα και ότι βρίσκονται στο σπίτι τους είναι σημαντικό να συνεισφέρουν, ανάλογα με το επίπεδο των δυνατοτήτων τους, στην φροντίδα του χώρου. Βάσει αυτής της οπτικής, οι ένοικοι αντιμετωπίζονται ως άτομα με δυνατότητες, που μπορούν να προσφέρουν και να συνεργαστούν με τους άλλους και όχι ως «ανήμποροι ασθενείς». 

Ομάδες συζήτησης: Ο καφές μας φέρνει πιο κοντά και μας εμπνέει να κουβεντιάζουμε. Καθημερινά, η ομάδα μας μαζεύεται με μια κούπα καφέ στο χέρι και συζητά για όλα τα καθημερινά θέματα που μας απασχολούν, με καλή διάθεση και  χιούμορ. 

Ατομική απασχόληση: Εκτός από τις ομάδες οι ένοικοι ενθαρρύνονται και ατομικά, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Κάποιοι παίζουν χαρτιά, άλλοι διαβάζουν εφημερίδα ή περιοδικά, άλλοι ακούνε μουσική κ.α. 

Διακοπές: Η παραθέριση αποτελεί για τους περισσότερους ενοίκους την μοναδική ευκαιρία να αλλάξουν τη ρουτίνα τους και να ζήσουν για λίγες μέρες σε διαφορετικούς ρυθμούς.


ΕΠΟΧΗ – ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Ένας από τους ρόλους του Οικοτροφείου είναι η ενημέρωση της τοπικής κοινότητας σχετικά με την φύση του Οικοτροφείου. Όσο πιο καλά ενημερωμένος είναι ο ευρύτερος πληθυσμός, τόσο λιγότερη παραπληροφόρηση και προκατάληψη θα υπάρχει σχετικά με τους ψυχικά πάσχοντες. Η συμπαράσταση και αποδοχή από το κοινωνικό σύνολο είναι πολύ σημαντική για την σωστή κοινωνική επανένταξη των ενοίκων. 

Έτσι, το Οικοτροφείο προσφέρει μία σειρά δράσεων αγωγής κοινότητας, με κύριους στόχους την έγκυρη ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας. Αυτές μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
1) ενημερωτικές ομιλίες  σε διάφορους φορείς (σχολεία, ΚΑΠΗ κ.α.) 
2) ομιλίες ή σεμινάρια πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας, που ενδιαφέρουν τον ευρύτερο πληθυσμό 
3) διοργάνωση επισκέψεων από φορείς στο χώρο του οικοτροφείου 
4) ανοιχτή πρόσκληση στους κατοίκους της περιοχής για επίσκεψη στον χώρο.


ΕΠΟΧΗ – ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Η πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα αποτελείται από Ψυχολόγο, Γυμνάστρια, Διοικητικό, Νοσηλευτές και Φροντιστές. Υπάρχει επίσης, συνεργασία με σύμβουλο ψυχίατρο. Όλα τα μέλη της ομάδας έχουν καταρτιστεί κατάλληλα πριν την έναρξη της λειτουργίας του Οικοτροφείου και συνεχίζουν να εκπαιδεύονται με παρακολούθηση εκπαιδευτικών- επιμορφωτικών προγραμμάτων. Για την σωστή λειτουργία και την καλύτερη αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής ομάδας πραγματοποιούνται συναντήσεις προσωπικού και ομαδικές εποπτείες.

Το προσωπικό είναι στη διάθεση του κοινού για οποιαδήποτε πληροφορία, για ενημέρωση σχετική με θέματα ψυχικής υγείας και για να δεχτεί επισκέπτες στο χώρο του Οικοτροφείου.


ΕΠΟΧH – ΝΕΑ

Πασχαλινή συνάντηση των δομών της ΔΕΥΨΥ «Εποχή»,«Πορεία» και «Ειρμός»

Στο Οικοτροφείο «Εποχή» ολοκληρώθηκαν οι πασχαλινές εκδηλώσεις των δομών: Οικοτροφείο «Εποχή», Κέντρο Ημέρας «Πορεία» και Οικοτροφείο «Ειρμός». Βάλαμε τις τελευταίες πινελιές στις κατασκευές μας, ψήσαμε τα κεράσματά μας, εξοπλιστήκαμε με την καλύτερή μας διάθεση και υποδεχτήκαμε τις φετινές γιορτές με χορό, παιχνίδι, και αγαπημένους φίλους! Καλή Ανάσταση!