ΠΗΓΗ

οικοτροφείο πηγή

ΠΗΓΗ

Το οικοτροφείο ΠΗΓΗ ιδρύθηκε το 2003 και βρίσκεται στο δ.δ. Κυργίων του Δήμου Δοξάτου Δράμας. Αποτελεί το καινούριο σπίτι δεκαπέντε ενοίκων με διάγνωση βαριάς νoητικής υστέρησης και δευτερογενών ψυχικών παθήσεων. Όλοι οι ένοικοι προέρχονται από τμήματα μακράς νοσηλείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Η επιλογή των ενοίκων έγινε με βασικό κριτήριο τη διάγνωση (νοητική υστέρηση) και τον τόπο καταγωγής τους. Στο σύνολο τους κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έτσι ώστε να είναι εφικτή η ενδυνάμωση των  δεσμών με το συγγενικό τους περιβάλλον. 

Οι ένοικοι και οι εργαζόμενοι του οικοτροφείου «Πηγή» είναι διαθέσιμοι για περαιτέρω επικοινωνία με όλους όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τους στόχους και τις δραστηριότητες του Οικοτροφείου.

Διευθυνση: Δ.Δ Κυργίων, Δήμος Δοξάτου, T.K. 66032 
Τηλ: 25210-72508 
Fax: 25210-72507 
Ε-mail: depigi@otenet.gr


ΠΗΓΗ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Στο οικοτροφείο «Πηγή-Γ.Ζαμπίογλου» προσφέρεται και ενθαρρύνεται μία σειρά από δραστηριότητες ανάλογα με τις δεξιότητες και τις επιλογές του κάθε ενοίκου.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ


ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ: Στους ενοίκους προσφέρονται διάφορες επιλογές ανάλογα με τις ικανότητές τους. Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι η ενίσχυση του αισθήματος της ικανοποίησης και της ψυχαγωγίας των ενοίκων καθώς επίσης και η ενίσχυση της συμμετοχής τους ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους.


ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ: Σε παρόμοιο πλαίσιο κινείται και η ομάδα των καλλιτεχνικών. Στους ενοίκους μας δηλαδή προσφέρεται η συμμετοχή στη δημιουργία κατασκευών ανάλογα με τις ικανότητες του καθενός και σε συνδυασμό με τη συνδρομή των εργαζομένων.
ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ: Για λόγους ψυχαγωγίας και βελτίωσης της κινητικότητας των ενοίκων ενθαρρύνεται η μουσική και ο χορός. Στους ανθρώπους μας προσφέρονται διάφορα είδη μουσικής (παραδοσιακή, νέο κύμα, disco) για να χορέψουν αλλά και να τραγουδήσουν μαζί με τους εργαζόμενους.


ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: Για την κινητοποίηση των ενοίκων παρακινούμε τη συμμετοχή τους στην ομάδα ζαχαροπλαστικής όπου με τη βοήθεια των εργαζομένων παρασκευάζονται διάφορα γλυκίσματα. Η συμμετοχή αυτή έχει ως σκοπό παράλληλα να βελτιώσει και την αυτοεκτίμηση των ενοίκων μιας και οι ίδιοι γεύονται και απολαμβάνουν ένα προϊόν που οι ίδιοι έχουν προετοιμάσει.


ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ: Για την ικανοποίηση που προσφέρει στους ενοίκους η περιποιημένη εμφάνιση και για λόγους αισθητικής-πέρα από την καθημερινή υγιεινή- μία φορά τη εβδομάδα δημιουργούμε στους ενοίκους μας ένα ευχάριστο κλίμα μέσα στο οποίο γίνεται περιποίηση ποδιών, χεριών και προσώπου.


ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: Για τη διατήρηση και ενίσχυση των γνωστικών δεξιοτήτων των ενοίκων κατά τις πρωινές ώρες προσφέρονται μία σειρά από δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν τράπουλα, επιτραπέζια παιχνίδια που ενισχύουν τη μνήμη και συντελούν στη διατήρηση των μαθηματικών γνώσεων των ενοίκων.


ΒΟΛΤΕΣ, ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ: Καθημερινά πραγματοποιούνται περίπατοι και βόλτες για καφέ στην τοπική και ευρύτερη κοινότητα. Επίσης γίνονται γεύματα σε ταβέρνες όπου οι ένοικοι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το φαγητό τους σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από αυτό του σπιτιού τους.

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ: Οι ένοικοι ενθαρρύνονται ανάλογα με τις δυνατότητές τους να ασκούνται σε δεξιότητες στην αυτονομία Αυτό μπορεί να αφορά απλά πράγματα όπως το να μαθαίνει κάποιος να τρώει μόνος ή να περπατά χωρίς υποστήριξη, έως και πιο σύνθετα όπως το να μπορεί κάποιος να μετακινείται με λεωφορείο ή να ψωνίζει από καταστήματα.

ΕΡΓΑΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Οι ένοικοι καθημερινά και ανάλογα με τις ικανότητές τους εκπαιδεύονται και παρακινούνται να συμμετέχουν με τη βοήθεια εργαζομένου σε μικροεργασίες όπως σκούπισμα, σφουγγάρισμα, μεταφορά σκουπιδιών κτλ.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Πέρα από τις ομάδες κάθε ένοικος ενθαρρύνεται να ασχολείται με δραστηριότητες που απολαμβάνει π.χ  παρακολουθεί τηλεόραση, ακούει ραδιόφωνο ή ξεφυλλίζει περιοδικά.


ΠΗΓΗ – ΝΕΑ

Posts not found